Vizitand manastirile din Bucovina

  1. travel
  2. 6 Comentarii

Iata ca a trecut o saptamana de la Paste si deja ne-am reintrat in ritm. Mi-am facut si eu curaj sa va povestesc despre vizita deja obisnuita pe la manastirile din Bucovina.

Moldova este atat de frumoasa, pacat ca la tv este promovata doar non-valoarea si uscaciunile pe care, de altfel, orice regiune le are. Moldova si Bucovina au tot ce le trebuie pentru o excursie plina de cultura, aer curat, oameni mandri de portul popular, munti, rauri, lacuri si nu in cele din urma, traditii.

Am decis sa vizitam cele mai emblematice trei manastiri ale Bucovinei: Moldovita, Sucevita si Voronet. Fiecare este cunoscuta pentru frumusetea ei, inclusiv peste hotare. Sa va dau doua exemple: albastrul de Voronet este unic in lume, iar la manastirea Moldovita gasim marul de aur, desprins parca din povestile lui Ispirescu.

Drumul este foarte bun, si peisajul va fi incredibil. Serpentine pe La Palma, insa peisajul de la cota 1000m+, va merita fiecare curba.

Situata la 15 km de localitatea Vama, o zona pitoreasca si incredibil de frumoasa (una dintre preferatele mele din muntii nostri), manastirea Moldovita, este localizata in satul Vatra Moldovitei. Noi am ales ruta Siret-Radauti-Marginea, dar voi daca veniti din Suceava, trebuie sa mergeti pana la Gura Humorului, si sa vizitati mai intai manastirile Voronet – Moldovita si mai apoi Sucevita.

Moldovita a fost ctitorita de domnitorul Petru Rares, unul dintre fiii lui Stefan cel Mare. La 500 m de manastire, se pot observa ruinele vechii manastiri. – bine de stiut pentru urmatoarea vizita. A fost sfintita in anul 1532, si de atunci ne incanta cu arhitectura bizantina si gotica.manastirea moldovita

moldovita curtea manastirii moldovita

Manastirea Voronet, probabil cea mai cunoscuta dintre cele trei, a fost ctitorita de Stefan cel Mare. Situata la 4 km de orasul Gura Humorului, este imprejmuita si de o zona in care se vand diverse lucruri artizanale: ii, bundite, magneti si alte mici amintiri.

Manastirea Voronet este cunoscuta pentru albastrul de Voronet, picturile exterioare, in special cea care ilustreaza scena Judecatii de Apoi.manastirea voronet

voronet

Manastirea Sucevita ctitorita de familia Movilestilor, in secolul XVI. Inconjurata de ziduri inalte si munti falnici, aerul este special aici, si nu doar aerul. Linista din jur este altfel, timpul parca sta in loc. De 19 ani de cand o stiu, a ramas la fel.

manastirea sucevita fresca manastirea sucevita curtea manastirii sucevita sucevita

Bine de stiut:

– trebuie sa aveti o tinuta decenta: fara fuste scurte, pantaloni scurti, maieuri s.a

– exista o taxa de intrare infima de 5 lei – prea putin comparativ cu intrarile la muzee din strainatate care sar lejer de 12 euro

– puteti cumpara suveniruri dragute

– in interior este interzis fotografiatul

– in exterior se plateste o taxa foto/video

– fiecare manastire are propriul muzeu

Voi ati fost in vizita in Bucovina?

Daca nu, neaparat trebuie sa experimentati ideea de a fi turist in Bucovina, macar in trecere.

6 Comentarii - “Vizitand manastirile din Bucovina”

  1. DeyutzaBlog

    Sunt din Bucovina, Vatra Dornei mai exact… n-am facut decat o singura data un tur serios al Manastirilor din Bucovina. Pe lângă cerle 3 mai este și Putna,Manastirea Humor, Dragomirna… și astea merita vizitate.Chiar pe week-endul acesta aveam în plan un nou tur al tuturor acestor manastiri

    Reply
    • Maya

      Da, le stiu si pe celelalte, la Putna am fost de cateva ori si mi-a placut mult. In prima zi de Paste a fost vreme urata, a si plouat destul de serios si asa am plecat la amiaza de acasa, asa ca nu am apucat sa ajunge si la celelalte. Imi pare rau de Putna. La manastirea Humor si la Dragomirna nu am fost niciodata. Pelerinajul nostru este cam asta – Radauti – Putna – Sucevita – Palma – Moldovita – Voronet si back home. Stai intr-o zona frumoasa, asta e cel mai important. Am trecut de zeci de ori prin Vatra Dornei, dar nu am facut niciodata un popas mai mare de o ora, sa pot vizita si eu ceva pe indelete. Poate data viitoare.

      Reply
  2. Cecilia

    De fiecare data cand sunt prin zona le vizitez. Este o regiune deosebita, cu oameni calzi, blanzi si saritori. Dupa fiecare vizita plec incarcata cu enegie pozitiva si ma relaxez total.

    Reply
    • Maya

      Cat ma bucur sa aud asta. Este intr-adevar o zona speciala, nu am mai revazut nicaieri o asemenea frumusete si am calatorit mult prin tara si prin alte tari. Daca totusi ar fi sa mai aleg o zona frumoasa de la noi, ar fi Valea Oltului. Acolo sunt peisaje frumoase si ape termnale, dar lipseste linistea din Bucovinva.

      Reply
  3. DaliaC

    Uh, ce dor mi s-a facut de Moldova. Am fost o singura data din pacate, cand nu eram suficient de “crescuta” ca sa fiu foarte impresionata de toate frumusetile pe care le are de oferit aceasta regiune. Noi am stat aproape o saptamana in Moldova, am vizitat o multime de manastiri pe care prea bine nu mi le mai aduc aminte, dar am ramas cu vederile achizitionate (fiindca vederile aka. cartile postale erau foarte in voga la momentul respectiv).
    Sunt foarte frumoase pozele si ma bucur enorm de mult cand vad ca lumea viziteaza Romania :-D.
    Te pup :-*

    Reply
    • Maya

      Eu sunt din Botosani, asa ca am mers deseori in Suceava si am vizitat Bucovina atat impreuna cu scoala, cat si cu parintii. Este un loc frumos, aproape de casa, pe vremea aceea, si ofera de toate. Pacat ca lumea vede mai intai raul si mai apoi frumusetea, ma refer inclusiv la stirile de la tv.
      Sa vizitezi Moldova, este frumoasa si este plina de istorie, cultura, oameni grozavi care au schimbat lucruri mari in tara asta.
      Eu sunt mandra ca Botosaniul este acel oras unde se atarna harta-n cui, doar pentru cei inculti. Eminescu, Iorga, Luchian, Antipa, Enescu, Onicescu, Bancila, doar cateva nume de oameni ilustri.
      Voi scrie mai multe si despre Botosani.
      Te pup si multumesc pentru vizita si comentariu.

      Reply

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!