Cum reciclam eficient

  1. Traim in Romania
  2. 2 Comentarii

Reciclarea, o problema mai delicata, pe care se pune accentul prea putin sau deloc. Din nefericire scolile romanesti vorbesc despre reciclare si nu prea. Copiii care trebuie educati inca de mici despre importanta poluarii, al plasticului si al deseurilor, nu o vad decat pe o alta ora petrecuta la scoala. De ce spun asta? Pentru ca been there, done that.

Vreau sa vorbesc despre reciclare, si primul lucru care imi vine in minte este o stire care circula de cateva zile pe la tv. In cateva localitati din tara, firmele de salubrizare refuza sau nu mai au capacitate sa ridice gunoiul lasat de oameni. Astfel, s-a ajuns ca oamenii sa stea cu munti de gunoaie, care aproape ca ajung pana la etajele superioare. Gunoi nestrans de cateva saptamani bune. Imaginati-va ce e acolo, bomba ecologica.

Nu sunt o ecologista care iese cu pancartele pe strada, ba chiar nu sunt deloc ecologista pentru ca fac o multime de porcarii de care nu-s mandra. Dar macar ma straduiesc sa fac o mica diferenta, pentru ca se poate.

De ce nu recicleaza romanii?

Din lipsa de educatie, din nepasare, din cauza ca le este lene sau poate datorita faptului ca locuiesc intr-un bloc cu ghena. Stiti ghena, acel loc oribil, in care suntem cam obligati sa aruncam resturile menajere. Ok, sunt de acord, partial, caci nu mi-ar conveni la cel de la etajul 8 sa imputa liftul, dar solutii exista.

Si eu locuiesc intr-un asemenea bloc, dar am ales sa arunc cat mai putin plastic si sticla la ghena. Am pus langa usa o plasa din material, din aceea de mers la cumparaturi, pe care o umplu cu sticle de plastic, de bere, borcane de iaurt etc. La cateva zile ma duc sa le arunc in containerele speciale din bulevardul principal, caci mai aproape de blocul meu nu exista . Sa vedeti cum se uita lumea cand vede o nebuna, dupa ei, cu o plasa plina cu sticle, pe care le arunca una cate una, in containerul specific.reciclare

  • pune o plasa agatata in cuier, si de cate ori ai de aruncat o sticla, plaseaz-o acolo
  • mergi la magazin doar cu plase reciclabile, si evita sa cumperi punga
  • hainele uzate le poti spala si mai apoi le poti transforma in lavete
  • hainele in stare buna pot fi donate unor persoane nevoiase
  • in fiecare oras mare sunt perioade in care se imbraca o parte dintre copacii din parc in haine groase pentru nevoiasi si oamenii strazii
  • poti recicla sticlele de plastic in unele centre comerciale care au astfel de aparate. In Bucuresti gasiti un asemenea loc in parcarea mallului din Baneasa Shopping City, un altul este langa intrarea din Carrefour Nicolae Teclu.  Sigur mai sunt si altele.
  • nu arunca uleiul folosit pe scurgerea de la bucatarie. In timp afecteaza tevile si este si greu de curatat mai apoi apa menajera. Daca ai posibilitatea, varsa-l undeva pe pamant.
  • borcanele pot fi folosite din nou daca le decorezi. Unele au forme mai interesante, si pot fi un bun proiect de DIY. Gasesti filmulete pe YT.
  • cutiile de la parfumuri pot fi folosite atunci cand ai de trimis un colet mic prin posta.
  • hainele pot fi reciclate prin ducerea lor intr-un magazin H&M. Acestia le vor recicla, si vor dona profitul, iar tu vei primi un voucher simbolic de 5 lei.
  • mobila veche poate fi reconditionata. Nu va imaginati ca cea de la Ikea, sau magazinele asemanatore va apuca suta de ani.
  • targurile de haine sunt un loc bun unde poti sa vinzi sau sa schimbi hainele pe care nu ti le mai doresti.

O alta modalitate eficienta ar fi sa cumparam responsabil, pornind de la haine, la peturi, la mobila de calitate, si alte produse sustenabile.

Sper ca pe viitor sa apara si la noi, in fiecare magazin, cate un automat din acela pentru reciclarea sticlelor. In strainatate acest lucru este un lucru banal. Si partea buna este ca functioneaza! Poate si din cauza ca acolo, in schimbul unui pet, poti primi pana la 0.50 cent pe bon.

Am vrut sa fie o lectura usoara, din acest motiv am ales sa nu scriu despre tonele de deseuri, cifre si statistici care ne sufoca la propriu si la figurat.

Voi cum reciclati?

 

2 Comentarii - “Cum reciclam eficient”

  1. Alexandra Eleonora

    Ai dreptate cu reciclarea, din pacate la mine in Oradea stiu de existenta a doar 2 aparate din alea de reciclat care-ti dau doar 5 bani pe pet (nu am pretentie de 50 de eurocenti, dar 10 – 20 de bani erau mai atractivi). Si eu incerc sa am 2 cosuri de gunoi in bucatarie, unul pentru resturi alimentare si celalalt pentru reciclabile.

    Te pup.

    Reply
  2. DaliaC

    De bine de rau pe voi v-a invatat la scoala cate ceva despre reciclare, la noi… pauza.
    Prima oara cand am “auzit” de reciclare a fost undeva prin 2005 cand am fost intr-un schimb de experienta in Elvetia. Va dati seama ca mare mirare a fost pentru noi romanii cand am vazut ce nebuni sunt elevetieni fiindca impart gunoiul in categorii, in ideea in care la noi in Romania la vremea respectiva gunoiul era gunoi si punct.
    La bloc, unde am stat cu parintii mei, la ghena de gunoi erau locuri amenajate special pentru reciclabile, dar… degeaba, cei de la firma de salubritate ridicau reciclabilele o data pe luna, se strangeau atatea sticle ca nici nu mai aveai loc sa intri in ghena sa arunci gunoiul.
    Partea buna este ca de cand ne-am mutat la casa, reciclam non stop tot ce se poate recicla fiindca in aceasta zona chiar vin cei de la salubritate sa iti ridice reciclabilele.
    La fel ca si tine , sper si eu ca in viitor sa fie si la noi automate pentru reciclabile… O cunostinta imi povestea ca in Cehia este extraordinar de curat fiindca la fiecare colt de strada sunt astfel de automate si oamenii sunt motivati sa recicleze.
    Te pup :-*

    Reply

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!