Am avut norocul de a fi selectata sa particip in campania vALLuntar organizata de editura All. Am ales o carte pentru a-i face recenzie si in schimbul feedback-ului oferit de voi prin intermediul comentariilor la acest post, echipa All va face voluntariat.
Cartea pe care mi-am ales-o se numeste “Rusia Imperiala: o istorie culturala a secolului al XIX-lea” scrisa de autorarea Antoaneta Olteanu traducatoare de limba rusa si “experta in istoria culturala a Rusiei”.
De ce am ales cartea Rusia Imperiala? In primul rand vreau sa stiti ca imi place istoria, inca din timpul licelui am fost fascinata de trecut, probabil si din cauza zodiei mele care este orientata mai mult spre trecut decat spre viitor. Desi trebuie sa va spun sincer ca Rusia sau mai nou Federatia Rusa nu este una din tarile mele favorite.
Am ales aceasta carte din cauza ca imi plac povestile despre tari si tarine, despre viata culturala si sociala a oamenilor care au trait in anii 1800 si pentru ca secolul XIX a fost unul incarcat de evenimente importante. Cartea Rusia Imperiala face trimitere la imparatii care au condus Rusia acum doua secole si anume: Alexandru I, Nicolae I, , Alexandru al II lea, Alexandru al III lea , Nicolae I
Familia imperiala a devenit una numeroasa la sfarsitul anilor 1800 si au inceput sa se puna anumite restrictii. Nu mai primeau titlul de Mare Print toti decendentii familiei regale, ci doar copii si nepotii imparatului. La fel ca si in prezent familiile aveau un rol protectiv, fiecare cu averea sa si cu titlurile sale nobiliare.
Ceremoniile de incoronare seamana cu campaniile electorale din ziua de astazi, se cheltuia mult netinandu-se cont ca fac o gauta in bugetul statului, totul trebuia sa fie fara cusur, mai ales ca aveau de intretinut o reputatie.
Balurile la care visam cu jind erau momente dedicate mai mult femeilor care aveau o mai mare libertate de maniferstare in public. Tot la baluri se puneau la cale viitoarele casatorii.
In randul nobililor rusi a fost aleasa ca limba oficiala franceza, semn ca europenii au inceput sa isi puna amprenta asupra culuturii rusilor. Mi-au placut in mod deosebit relatarile despre moda, despre plimbarile si seratele rusesti. Despre camerele doamnelor, cum rusilor le era lene sa deschida iarna geamurile si preferau sa amestece diverse coji de copaci gen mesteacan si rasina pentru a improspata mirosul din camere. Rusilor le placea moda, barbatii aveau mai multa grija de aspectul fizic si de imbracaminte alegandu-si cu grija tinutele.
Sigur ati auzit de papusa Matrioska, celebra prin faptul ca in interior ascunde alte papusi frumos pictate. Stiati ca papusa Matrioska poate sa contina de la 3 pana la 25 de papusi in interiorul “papusii mama”?
Rusii sunt cunoscuti pentru faptul ca iubesc vodca. Nu stiu daca ati auzit dar vodca provine din zonele arabe si au fost adusa in Rusia de comerciantii genovezi, rusilor le-a placut atat de mult si au crezut cu tarie in “esenta extrasa din piatra filosofala” incat o consuma cu spor si in zilele noastre.
L-a sfarsitul cartii am gasit si un tabel cronologic al evenimentelor din Rusia sec XIX, foarte util.
In concluzie va recomand aceasta carte cu drag, nu este deloc greu de citit, perfecta pentru noptile in care nu aveti ce face si doriti sa aflati lucruri noi si interesante din vietile unor oameni care au trait in Rusia secolului XIX.
Va rog sa lasti un comentariu, pentru fiecare comentariu scris de voi la acest articol, echipa vALLuntar va face cate 3 minute de voluntariat.
Multumesc.
eStef
Rusia imperiala era o perioada prea frumoasa, pacat Rusia a fost stricata de perioada comunista pentru ca altfel Rusia ar fi putut fi considerata o tara model. Pot sa iti imprumut si eu cartea aceasta? pentru ca m-ai facut curios.
Maya
Desigur ca ti-o imprumut, mai incape indoiala? :)) Chiar m-ai face cea mai fericita daca ai citi-o, e chiar ok sa mai lasi pc-ul din cand in cand si sa citesti ceva interesant. Nu totate informatiile se gasesc pe internet, nu trebuie sa uitam acest lucru.
andra katerina
Cu siguranta m-ar fascina cartea, la fel cum sunt fascinata si de Rusia, tara, cultura, oamenii
Maya
Andra pentru ca vad ca va place Rusia ma voi documenta si va urma un articol cat de curand.
doria10
Felicitari! ai facut o recenzie foarte interesanta a cartii. Eu am citit mai multe carti de scriitorii rusi, de unde am aflat lucruri interesante despre istoria si cultura Rusiei.
Maya
Doria multumesc. Si mie imi plac scriitorii rusi, mi se pare ca au un stil aparte de a scrie, mai captivant.
Alerim
Felicitari pentru alegerea facuta!Sunt sigura ca e foarte interesanta cartea!Intradevar, Rusia are o istorie si cultura absolut fascinanta iar cei pasionati de acest subiect nu au nevoie de o recenzie a cartii in discutie; este de ajuns titlul ei!Recunosc ca inca nu am citit-o dar e prima pe lista mea de “must read” si am de gand sa o folosesc si ca bibliografie pentru dizertatia pe care urmeaza sa o scriu.In ceea ce o priveste pe Doamna Olteanu, ai spus tu “experta in istoria culturala a Rusiei”; cred ca e un pic cam pretentioasa aceasta exprimare.Ceva de genul specialist pe probleme de cultura si civilizatie i s-ar potrivi mai bine, zic eu. Cat despre tabelul ala cronologic despre care spuneai, probabil e un fel de marca a doamnei Prof. Olteanu. Am mai citit si alte carti care-i poarta semnatura si tot asa aveau la sfarsit un astel de tabel, intradevar foarte util care sintetizeaza cele mai importante evenimente din perioada prezentata si te ajuta sa intelegi mai bine lucrurile!
Maya
Draga Alerim, multumesc pentru cuvintele frumoase. Sincer mi s-a parut si mie putin pompoasa acea expresie “experta in istoria culturala a Rusiei” dar am preluat-o de pe spatele cartii, deci nu este spusa de catre mine. Chiar m-am gandit la termenul de specialist dar necuncoscand mai multe despre aceasta doamna m-am gandit sa nu ii stirbesc cumva meritele. O sa pun in ghilimele acea afirmatie. Voi mai incerca sa fac si alte recenzii pe blog si asta in timpul zilei nu la ora 12 noaptea cand sunt obosita. Nu stiu cati cititori voi avea la articolele scrise pentru carti dar voi incerca.
Pentru ca trebuie sa imi incep si eu tema de licenta cat de curand voi trata un subiect care imi place foarte mult si anume totalitarismul. Poate se vor gasi cativa pasionati care vor citit si le va fi si de folos. Multumesc pentru vizita si te mai astept.
BIANCA ROXANA ANITEI
Super intersanta recenzia..si eu sunt fascinata de povestile din vechime din randul nobilimii,cu obiceiuri,intamplari din cotidian sau intamplari mai speciale, cum sunt balurile pomnite de tine..m-ai facut sa imi doresc sa citesc aceasta carte..pupici
Maya
Draga Bianca multumesc in primul rand pentru vizita. Daca am reusit macar sa va pun pe ganduri in privinta acestei carti eu ma simt impacata, iar daca v-am si facut sa doriti sa o citit sunt si mai fericita.
blueroses
Fiecare cultura are aspecte interesante, unele chiar fascinante legate de istorie, civilizatie, obiceiuri etc. Istoria Rusiei e plina de povesti interesante legate de tarii, printii si printesele lor, povesti de iubire si comploturi – chiar pare o carte interesanta, frumoasa recenzie.
Maya
Ai mare dreptate blueroses. Multumesc pentru apreciere.
Radu Adina
O recenzie foarte buna.Din pacate mie nu mi-a placut istoria niciodata:(
diana
foarte interesanta aceasta carte! avem nevoie de ceva care sa ne intoarca in trecut si care sa ne faca sa vedem prezentul si viitorul rusilor din aceasta perspectiva! merita citita!
Gavriloi Adina-Mirabela
Suna fascinant..Istoria seaca,predata la scoala,o insiruire de date,nu mi-a placut,dar carti de acest gen,da.Mi-ar fi placut sa traiesc in acele perioade,cand eticheta,respectul si valoarea erau pe primul loc.Ador filmele si cartile care zugravesc anii 1800,indiferent de societate,iar viata tarista este ca un basm.Multumim!Asa mai aflam si despre o lectura care sa ne unga sufletele,nu doar horror-uri.
Cosmina
Interesanta cartea.Rusia ofera inca mistere.
Anca Mihaela Gheorghita
interesanta cartea, pacat ca nu am prea mult timp la dispozitie pentru a citica rti, chiar mi-ar placea sa am!
ALLCafe.ro - Blogul Grupului Editorial ALL
Maya, multe mulţumiri pentru partciparea în campanie şi minutele de voluntariat adunate.
Mulţumiri pentru aprecieri şi comentarii se îndreaptă şi spre cititorii blogului tău
Cu drag,
Loredana Modoran
Online Coordonator Grupul Editorial ALL
Maya
Multumesc si eu pentru aceasta oportunitate, o campanie intr-adevar deosebita. Poate v-om mai colabora pe viitor. Spor la vALLuntariat.