Pentru ca nu am mai scris nimic din categoria Sanatate, astazi va propun sa discutam despre proteine. Acest articol este continuarea celui despre Metabolismul bazal. Daca doriti sa stiti cateva lucruri importante despre rolul si beneficiile proteinelor, sau aveti de facut un referat despre Proteine cititi in continuare.
Photo source: http://www.thefoodadvicecentre.co.uk
Ce sunt proteinele?
Proteinele sunt lanţuri de aminoacizi de diferite tipuri. O serie de aminoacizi, denumiţi esenţiali, nu pot fi sintetizaţi în organism şi provin din alimente.
Eficienţa nutriţională a proteinelor este strâns dependentă de structura aminoacidică. După conţinutul în aminoacizi esenţiali, proteinele se pot împărţi în trei categorii.
– Proteine cu valoare biologică superioară (clasa I) care conţin toţi aminoacizii esenţiali în proporţii adecvate organismului uman. Ele au cea mai mare eficienţă în promovarea creşterii, repararea uzurii şi în alte funcţii îndeplinite de proteine. Sunt incluse majoritatea proteinelor de origine animală.
– Proteine cu valoare biologică medie ( clasa II) care conţin toţi aminoacizii esenţiali, dar unii sunt în proporţii reduse ( aminoacizi limitativi). Capacitatea lor proteinogenetică este mai mică şi pentru stimularea creşterii la copii sau pentru menţinerea bilanţului azotat echilibrat la adulţi sunt necesare cantităţi mai mari decăt pentru proteinele din prima clasă. Se găsesc mai ales în leguminoase uscate , cereale, legume şi fructe.
– Proteine cu valoare biologică inferioară ( clasa III) – au lipsă unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali, iar o parte din ceilalţi sunt în cantităţi neadecvate. Administrate ca unică sursă de proteine, nu pot întreţine creşterea animalelor tinere şi nici echilibrul azotat la adulţi. Exemplu: zeina din porumb, colagenul din ţesuturile conjunctive animale.
Rolul proteinelor în organism
– Rolul plastic este principalul rol al proteinelor. Ele formează matricea care asigură menţinerea structurilor celulare.
– Un rol esenţial al proteinelor este cel, enzimatic. Enzimele sunt printre cele mai importante dintre proteinele formate în celulele vii.
– Rolul în apărarea organismului se realizează prin anticorpii în structura cărora intră proteinele (imunoglobuline).
– Proteinele influenţează repartiţia lichidelor în organism şi balanţa electrolitică.
– Proteinele acţionează ca sisteme tampon, au rol în menţinerea constanţei pH-ului. .
– Rolul energetic al proteinelor este realizat cu participarea obligatorie a aminoacizilor din plasmă. Rolul energetic este secundar, deşi un gram de proteine metabolizat produce 4,1 kcal.
Rolul antitoxic al proteinelor se realizează pe următoarele căi: prin menţinerea troficităţii normale a ţesuturilor şi organelor; prin asigurarea echipamentului enzimatic necesar metabolizării noxelor; prin furnizarea de parteneri de conjugare
Alimente care contin proteine:
– carnea de pui, carnea de vita, in general toata felurile de carne, slanina, branza, pestele, laptele, cerealele integrale s.a
Articol made by Razvan.
Seria articolelor din categoria Sanatate va continua cu un articol despre Rolul Lipidelor.
serban ramona
Interesant articol, sper ca si pe viitor sa scrieti articole la fel de interesante si despre curele de slabire.
Maya
Ramona am scris un articol si despre beneficiile Grapefruit-ului, te invit sa il citesti sigur vei afla ceva nou.
andreeabacau
interesant articol,eu sunt o mare consumatoare de proteine:)
Maya
Bine faci Andreea, sunt folositoare organismului.
Castilia Dobra
ma bucur ca ai scris acest articol pt ca din ce in ce mai multi uita de aportul zilnic de proteine pe care trebuie sa si-l ia din alimente si atat de necesar unei bune functionari a metabolismului si corpului nostru.
diana
asteptam articol si despre lipide si glucide. mai ales despre lipide, avand in vedere ca ne ferim de ele dar ele sunt foarte necesare organismului nostru! imi place mult ca postezi articole despre stilul de viata sanatos. avem mai multa nevoie de el decat o cura de slabire.