Pepenele galben sau zamos, asa cum imi place sa ii mai spun, este unul dintre fructele mele preferate. Dulceata pe care o are un pepene galben bine copt, poate sa taie cheful de dulce chiar si celui mai mare devorator de dulciuri si pot sa va marturisesc ca sunt un concurent redutabil la aceasta categorie.
De ce sa mananc pepene galben?
De regula barbatii isi pun intrebarea asta. Pana acum nu am cunoscut un barbat care sa manance cu drag acest fruct si nu stiu care ar fi explicatia. Un pepene galben bine copt are o aroma cazi pe spate, este parfumat si imbietor, iar mirosul se simte de la departare. Eu imi aleg fructele si legumele tot timpul dupa miros, daca miros bine, le iau, daca nu miros a nimic, atunci cumpar din alta parte.
Din pacate nu tot timpul nimeresc pepeni galbeni dulci si gustosi. Ultimele doua dati nu am mai avut norocul sa prind unul cu adevarat dulce si imi pare chiar rau, ba chiar ma descurajeaza sa mai cumpar. Dar cand ma uit la beneficiile pe care le aduce pepenele galben asupra corpului meu, ma razgandesc si gandul imi zboara din nou la o dulceata de pepene galben.
Pepenii galbeni sunt de mai multe soiuri. Cel pe care il cumpar de obicei este cel din poza de mai sus. Pretul in momentul de fata este mult mai ok in comparatie cu cel al unui Cantalup. Din acesta nu am mancat niciodata, desi arata extrem de bine, preturile sunt cam mari. Primul pepene cu adevarat gustos l-am mancat in Helsinki, era doar 1 euro kg si atunci am putut descoperi adevaratul gust al acestui fruct. Multi spun ca fructele si legumele din afara sunt mai slabe calitativ, imi pare rau sa ii contrazic, dar nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Intr-adevar, fiecare tara cu soiurile ei, dar depinde mult si calitatea fructelor importante, la noi ajungand de multe ori fructe din calitatea a 2 a. Cel mai mult la noi imi plac rosiile galbene, roze si tuguiate, asta nu inseamna ca nu am descoperit si afara rosii galbene delicioase. Nu trebuie sa avem o idee preconceputa cum ca tara noastra e cea mai cea in toate.
Beneficiile consumului de pepene galben
– este o sursa incredibila de antioxidanti
– contine vitamine precum vitamina A, C, E
-contine un complex de vitamine B: B3, B5, B6, B9 care ajuta la cresterea unghiilor si a parului
-contine potasiu, calciu, glucide, magneziu si fibre
– are foarte putine calorii 30-40 calorii pe suta de grame
– poate fi folosit in diete
– ofera satietate
– poate consitui un aperitiv daca este servit langa prosciuto, spre exemplu
– desi este dulce, poate fi consumat si de diabetici
Sper ca v-am convins ca merita sa consumati pepene galben si sa profitati de fructele de vara. Voi reveni in curand si cu alte articole de acest fel.
Diana
Draga mea, postarea ta, pur si simplu, imi face gura apa. Sunt topita dupa pepenele galben, noroc ca am in frigider pepene rosu si macar ma consolez cu el pana voi merge la piata si imi voi cumpara nu zamos.
Chiar ma bucur ca postezi informatii despre fructele de sezon pentru ca e acum e momentul sa ne bucuram de ele.
Chiar ieri am fost placut surprinsa la Carrefour-ul de langa Unirea pentru ca aveau mere produse in Romania. Din nefericire nu am retinut din ce localitate anume provin. Mi-am cumparat cateva de curiozitate. Sunt absolut delicioase, dulci acrisoare, prospete si pline de zeama. Chair ma bucur ca promoveaza fructele romanesti si ajuta producatorii nostri si pe noi ne scutesc de pericolul unor conservanti.
Sa le incerci si tu!
Durac Lamiita
Eu cunos UN BARBAT caruia ii place foarte mult pepenele galben si bananele … cam astea sunt fructele lui preferate si am si o reteta de inghetata de la el cu pepene galben , miezul mixat cu 100 gr smantana , iaurt gras sau frisca lichida , 3 linguri cacao ( daca mai e cazul putin indulcitor stevia dar eu nu am pus mi s-a parut destul de dulce ) si la congelator cu inghetata . Preferatul meu e pepenele rosu .
Maya
Multumesc pentru reteta. Nu ma omor dupa cacao, am sa vad daca o pot inlocui cu altceva. Voi reveni cu reteta mea de inghetata cu pepene galben zilele viitoare. Felicitari domnului consumator de fructe, se pare ca se poate.