Ce trebuie sa faci cand ajungi la aeroport

  1. calatorii
  2. Adauga un comentariu

Desi am adunat putina experinta intre ale zborului cu avionul, zburand pana in prezent cu 10 avioane diferite de la doua companii aeriene, inca aveam nelamuriri inainte de ultimul zbor cu avionul. Este intr-un fel si normal pentru ca suntem oameni si uitam, dar cel mai bine este sa fii pregatit, sa stii ce trebuie sa faci cand ajungi la aeroport, pentru ca totul sa decurga frumos, si sa fie rapid si usor pentru tine ca pasager.

Inainte de toate trebuie sa iti cumperi bilete de avion. Cel mai bine si mai ieftin este sa iti cumperi bilete de avion online, asa nu mai platesti comisioane la agentii. Mai apoi vei primi bilete pe email, pe care trebuie sa le printezi, desigur.

Cu cel mult 48 de ore inainte de zbor, este indicat sa iti faci check-in online, la aeroport se plateste o taxa destul de mare daca il vei face la caseriile companiei cu care zbori. Prima data cand am zburat cu avionul, in urma cu cinci ani, nu stiam de acest lucru si am platit mai bine de 100 lei de persoana. Daca zburati de pe aeroportul Henri Coanda Otopeni, atunci aveti posibilitatea sa faceti check-in gratuit, direct la monitoarele care se afla in fata terminalului Plecari. Am folosit o singura data acest serviciu si a fost ok.

Dupa ce ai facut check-in fie el online sau la ghiseu, trebuie sa te prezinti sa iti lasi bagajul la calam in cazul in care ai un bagaj mare la tine, sau ai lucruri care nu pot fi transportate in bagajul de mana, pe care il iei cu tine in cabina. Vei prezenta biletul, buletinul si vei preda bagajul. Pe el ti se va prinde o eticheta cu destinatia zborului si cu numele tau, pentru a-l gasi mai usor atunci cand ajungi la destinatie.calatorie

Urmeaza controlul de securitate, partea cea mai dificila si mai stresanta. Nu stii unde si ce poate suna atunci cand treci pe la control.

Eu am patit sa imi sune o data alarma de securitate si tot o data mi-au fost gasite doua cutii de suc pe care am uitat sa le beau inainte de control. Lichide nu aveti voie mai mult de 100 ml, nu trebuie sa fie sub presiune, nu aveti voie cu obiecte ascutite, nici cu pensete nu as avea curaj sa trec, foarfece, cutite. Nu sunt sigura daca ai voie sa iei oje in bagajul de mana, dar eu nu as risca sa mi le arunce mai apoi la aeroport. Nu aveti voie cu mancare, bautura, dar vi le puteti achizitiona fara grija dupa ce treceti de controlul de securitate, in zona lounge si duty free a aeroportului.

Toate lichidele trebuie puse intr-o punga transparenta, resigilabila. Gasiti asemenea pungi pe la Ikea. Punga trebuie sa aiba 20×20. Aveti voie la o singura astfel de punguta pe care o puteti umple. Mie la aeroportul din Luton mi-au verificat mostra de parfum Dior, facand pe loc un test de lichid.

Dupa controlul de securitatete, ajungeti si la punctul vamal, unde va prezentati buletinul sau pasaportul, in functie de unde zburati, si puteti trece mai departe unde veti gasi magazine duty-free, restaurante de unde va puteti cumpara tot ce doriti, inclusiv mancare si bautura, pe care le veti putea lua cu voi in avion, indiferent de dimenisiunea acestora.

Dupa numarul si destinatia zborului afisate pe panouri, veti afla la care poarta de imbarcare trebuie sa mergeti. O sa vedeti ca se va forma un rand destul de mare acolo, toata lumea vrea sa urce printre primii in avion. Va sfatuiesc sa stati cuminti pe scaune pana se mai elibereaza, mai ales daca aveti deja locul din avion rezervat. Inainte sa treceti prin poarta de imbarcare, vi se va cere biletul de imbarcare, jumatate din el va fi retinut de fetele care controleaza, iar cu celalalta jumatate trebuie sa va prezentati la avion, unde vi se va mai verifica pentru ultima oara biletul si vi se va indica locul unde va veti aseza.

Sper ca acest articol v-a fost de folos. In cazul in care sesizati vreo greseala in articol, va rog sa ma anuntati sa modific. S-ar putea sa imi fi scapat ceva.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!