Echinoctiul de primavara

  1. Smile
  2. 3 Comentarii

Echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna marcheaza data in care ziua este egala cu noaptea peste tot in lume. Echinoctiul se datoreaza faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.echinoxiul Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie. Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

sursa Wikipedia

Mai pe scurt, Echinoctiul de primavara are loc pe 20 Martie, adica astazi.  Nu uitati ca saptamana viitoare vom trece la ora de vara, vom da ceasurile inapoi, ne vom trezi mai dimineata decat o facem acum si ziua va fi mai mare. :D

 

3 Comentarii - “Echinoctiul de primavara”

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!