Astazi incep seria de articole intitulata: “Cunoasteti corpul si functiile sale”. Articolul de astazi se refera la Metabolismul Bazal. Multe notiuni poate vi se vor parea mai dificile, eu am incercat sa le explic cat de cat pentru a fi pe intelesul tuturor. Astazi Blog Guest a fost Razvan.
FORMELE DE CONSUM ENERGETIC
1. Metabolismul bazal – viaţa presupune un consum permanent de energie în vederea satisfacerii următoarelor necesităţi: sinteza de substanţe în vederea refacerii uzurii şi a creşterii organismului; activitatea permanentă a muşchilor respiratorii şi ai inimii; contracţiile voluntare şi involuntare ale muşchilor striaţi şi netezi; activitatea de secreţie şi excreţie.
Acest consum energetic este numit metabolism bazal sau de repaus. Adultul normal are metabolismul bazal de 1 kcal/kg/oră – o persoană de 70 kg, în condiţii bazale, consumă 1x70x24 = 1680 kcal. în 24 ore.
De exemplu: Daca eu am 56 kg intr-o ora voi consuma fara sa fac nicio alta activitate 56 calorii.
Factorii ce înfluenţează metabolismul bazal sunt reprezentaţi de :
– vârsă – copiii şi adolescenţii prezintă un metabolism bazal mai crescut decât adulţii; valorile maxime sunt înregistrate la 2 – 3 ani, acestea ating 2 – 2,5 kcal/kg/oră; metabolismul bazal scade la adolescenţi la 1,5 – 1,7 kcal/kg/oră şi rămâne constant la valoarea de 1 kcal/kg/ oră între 25 – 45 ani; la 55 – 60 ani este cu 15 – 20 % mai redus decât la adultul tânăr;
– înălţime – persoanele înalte, slabe au rata metablismului bazal mai ridicată;
– compoziţia corpului – ţesutul mai slab face ca metablismul bazal să fie mai ridicat, în acest sens apar diferenţe intre femei si barbati – valorile sunt cu 8 – 10 % mai reduse la femei faţă de bărbaţi la aceeaşi greutate corporală;
De acum nu trebuie sa ne intrebam de ce un barbat isi mentine silueta foarte usor fara de noi femeile. Cu toate ca mancam mai putin decat barbatii metabolismul nostru este mai lenes si trebuie sa depunem mai mult efort si sa intreprindem mai multe activitati pentru a arde caloriile.
- starea fiziologică – influenţează metabolismul bazal astfel: – în a doua jumătate a sarcinii creşte cu 20 – 25 % faţă de perioada de negraviditate;
– în perioada de lactaţie creşte cu 10 – 20%;
– frigul intensifică termogeneza, deci creşte metabolismul bazal.
2. Efectul termogenetic al hranei ( acţiunea dinamică specifică) – dacă o persoană adultă are un metabolism bazal de 1700 kcal. şi consumă alimente pentru acoperirea acestui necesar, se constată o creştere a acestuia la 1850 kcal./24 ore. Acest surplus de energie de 150 kcal., ce apare în urma ingestiei de alimente reprezintă acţiunea dinamică specifică. Cheltuiala de energie prin ingestia de alimente s-ar explica prin funcţia de digestie care eliberează substanţele nutritive din alimente ce sunt indispensabile desfăşurării în condiţii normale a funcţiilor organismului.
3. Activitatea musculară – reprezintă forma de activitate cu cel mai mare consum energetic. Simpla trecere din poziţia culcat în aşezat ridică metabolismul cu 20 – 30%. Intensitatea efortului şi deci consumul de energie depinde de: numărul grupelor musculare solicitate; volulul grupelor musculare ce fac efortul; viteza de contracţie a muşchilor pe unitatea de timp; raportul stabilit între efort şi pauză; masa corporală; sarcina ce trebuie deplasată.
4. Climatul – acesta intervine în mai multe moduri: vremea rece stimulză apetitul, iar vremea caldă îl diminuă; cele două extreme ale vremii (forte cald şi foarte frig) reduc activitatea fizică, deci şi necesarul de alimente.
Stiti prea bine starile pe care le traim in fiecare vara: caldura mare, consumam multa apa, fructe multe in general lichide, pe cand iarna stam in casa la caldurica, mancare multa si buna, in special mancare calda, gatita. Metabolismul nostru devine mai lent si incepem sa ne ingrasam mai usor. Nu mai pomenesc de perioada sarbatorilor care este plina de tentatii culinare.
5. Sarcina şi lactaţia
Acest articol a fost scris de Razvan si explicat cate putin de catre mine acolo unde am crezut ca este cazul sa exemplific. Vor urma si alte articole din aceeasi serie, maine veti putea citi mai multe lucruri despre Lipide si ce rol au lipidele in organismul uman.
Multumesc Razvan pentru articol.
Lasa un comentariu: