De mult timp i-am promis Mayei că o să scriu un articol din domeniul meu, şi anume despre siguranţa cumpărăturilor cu plată online, iar acuma uite că a sosit momentul să mă ţin de promisiune.
În ziua de astăzi mai toţi din generaţia tânără fac cumăpărături online, îşi încarcă cartela telefonică de pe net, plătesc amenzi:), etc. Problema care se pune în astfel de condiţii este: Cât de sigure sunt operaţiunile de plată online?
Voi încerca să vă dau câteva sfaturi de care să ţineţi cont în momentul în care faceţi tranzacţii bancare online, pentru că defapt acest lucru întâmplă în momentul în care achitaţi suma datorată comercianutului, sau cine o fi acel agent către care faceţi o plată.
Plăţile online sunt sigure până la un anumit punct, ca să existe acel interval de siguranţă site-ul prin intermediul căruia se trasmite detaliile dvs. de plată trebuie să îndeplinească anumite condiţii minime de securitate:
- Să aibă o conexiune securizată prin intermediul unui certificat SSL, acest certificat garantează identitatea site-ului în mediul online, iar în acelasi timp previne interceptarea datelor transmise prin intermediul acelui site, de către o persoană rău făcătoare(hacker, într-un limbaj mai comun). Pentru a vă da seama dacă un site foloseşte un certificat SSL, uitati-vă în addressbar-ul browserului, dacă în loc de HTTP vedeti HTTPS, atunci să ştiţi că site-ul foloseşte o conexiune securizată de transmisie a datelor.
- Un site securizat nu este suficient, este necesar ca el să fie verificat zilnic prin intermediul un scanner online de securiate, gen:www.verisign.com, dacă site-ul în cauză prezintă logo-ul acestui site, cu link către pagina în care se dovedeşte că site-ul nu conţine software malicios(aici puteţi include si viruşii), site-ul este sigur.
- Dacă site-ul de unde faceţi cumpărăturile a trecut de cele două teste prezentate mai sus, atunci verificaţi datele firmei către care veţi face plata. Detaliile precum: nume firmă, cont la trezorerie, număr de înregistrare la registrul comerţului etc de obicei le găsiţi în pagina de contact sau în pagina intitulată despre noi/about us. Orice firmă cu acte în regulă trebuie să posteze aceste detalii pe site, pentru că există şi o lege în acest sens. Dacă astfel detalii nu le veţi găsi pe site vă sfătuiesc să întrerupeţi operaţiunea pentru că nu puteţi trimite bani oricui:).
- Procesorul de carduri, acesta este punctul în care datele dvs. bancare sunt verificate şi prelucrate, adică mai pe româneşte face cererea de retragere a banilor din cont către banca de care aparţine cardul dvs. În România există destul de multe firme care pun la dispoziţie modul de procesare a cardurilor, fiţi precauţi la site-ul firmei care oferă un astfel de serviciu, să îndeplinească condiţiile de mai sus şi adresa URL să fie corespunzătoare. Dacă adresa URL nu corespunde site-ul firmei respective, atunci să ştiţi că sunteţi victima unui atac de phishing, adică sunteţi pe cale de a vă introduce datele bancare pe un site clonat, care evident că nu are intenţii bune.
Am prezentat mai sus cele mai importante măsuri de securitate pe care trebuie să le luaţi atunci când doriţi să faceţi cumpărături cu plată online, sau alte tranzacţii care necisită transfer de bani pe web. Dacă veţi ţine cont de aceste măsuri veţi fi în siguranţă, dar fiţi totuşi cu băgare de seamă pentru că nu de fiecare dată veţi primi acasă ceea ce aţi cumpărat. Pentru astfel de incidente păstraţi factura digitală emisă de că site-ul prin intermediul căruia s-a făcut plata pentru ca să devediţi organelor abilitate că aţi fost victima unei înşelători.
Dacă nu aţi primit ceea ce aţi comandat, nu vă precipitaţi, încercaţi să luaţi legătura cu comerciantul de la care aţi facut comanda să vedeţi dacă nu a fost o greşeală. În cazul extrem, adică dacă nu rezolvaţi problema pe o cale amiabilă, atunci adresaţi-vă organelor competente să vă rezolve problema.
Un alt aspect de care trebuie să tineţi cont atunci când faceţi cumpărături online îl reprezintă transportul produselor de la cormeciant la dvs.; asiguraţi-vă aţi înţeles de la început cine va plăti transportul, adică dvs. sau comerciantul, pentru că altfel veţi ajunge în situaţia în care va ajunge curierul la uşă iar dvs. nu vă va veni să credeţi cât veţi avea de plată în plus faţă de ceea ce aţi plătit online, sau ramburs, după caz.
Indicat ar fi ca după ce aţi plasat o comandă într-un magazin online să fiţi contactat de către comerciant pentru confirmarea comenzii, dacă acest lucru nu se întamplă într-un timp de maxim 24 de ore, contactaţi dvs. comerciantul pentru a verifica statusul comenzii, pentru a nu avea neplăceri ulterioare datorate de întârzierea comenzii pentru că nu a fost confirmată.
Sper că v-am pus câteva semne de întrebare prin intermediul acestui articol, pentru ca data viitoare când veţi face cumpărături online să fiţi cât se poate de precauţi pentru a stopa orice tentativă de fraudă online.
Vă doresc cumpărături online cât mai plăcute şi mai sigure. Aştept intrebările voastre prin intermediul comentariilor, o să răspund cât se poate de detaliat şi într-un timp cât mai scurt.
MihaeRa
Foarte interesant articolul.
Si daca nu ne intelegem cu comerciantul, la cine apelam apoi, mai exact?
Care sunt acele organe abilitate care ar rezolva un caz de inselatorie online?
Multumesc.
admin
Bună MihaeRa,
Depinde la cel fel de comerciant te referi. Îţi dau un exemplu concrect, pentru că mulţi cumpărăm de pe eBay, dacă tu cumperi de acolo un produs şi comercianţul ţi-a dat ţeapă, atunci îi poţi deschide caz direct pe platforma eBay-ului, iar de acolo încolo problema ţi-o rezolvă eBay-ul(în acest caz este cel mai competent organ).
Pentru alte cazuri, conform legislaţiei din România, ai posibilitatea legală de a returna produsul, iar în schimb îţi vei primi banii. Înainte de a inteprinde orice astfel de acţiune asigură-te că ai citit termenii şi condiţiile magazinului online în cauză, pentru că fiecare comerciant îşi poate rezerva anumite drepturi, iar tu dacă ai cumpărat înseamnă că ai fost de acord cu condiţiile impuse şi în acest caz nu te mai poate ajuta nici instanţa de judecată.
miki
@ MihaeRa
Cazul 1 – platile prin PayPal
Daca comerciantul/vanzatorul nu intreprinde nimic pentru ca tu sa intri in posesia produsului comandat, intri pe contul tau de PP si deschizi disputa. Nu am auzit inca de cazuri in care PP sa nu returneze clientului suma.
Cazul 2 – platile cu cardul
Deasemeni, daca demersurile catre comerciant nu dau roade, se merge la banca emitenta a respectivului card si se solicita un formular pentru “refuz la plata” care se completeaza, i se ataseaza documente care sa ateste faptul ca s-a comandat, confirmarea comenzii si corespondenta purtata cu comerciantul. Este o procedura care dureaza cam 45 de zile, insa banii se recupereaza.
Valabil pentru ambele situatii este faptul ca solicitarea de returnare a sumelor (catre PP sau banca) se poate face in maxim 45 de zile de la data debitarii contului (efectuarii platii).
Sper ca am fost de folos.
Maya
Este mult mai usor sa o scoti la capat cu Paypalul decat cu bancile. Dar acest lucru inseamna sa iti faci cont pe Paypal si din pacate magazinele online din Romania prefera plata prin transfer bancar.
miki
E adevarat ca PP rezolva disputele mai repede decat bancile, insa, in cazul bancilor, procedura este mai greoaie si indelungata pentru ca, daca platile sunt facute catre comercianti din strainatate, banca emitenta a cardului trebuie sa trimita solicitarea ta si documentatia atasata catre Matercard/Visa si ei sunt cei care, de fapt, intermediaza recuperarea sumelor. Am avut o experienta de felul asta cu un magazin online din Franta, care mi-a tras banii, insa nu mi-a mai trimis comanda pe motiv ca nu mai livreaza in Ro. Imi tot spuneau ca-mi vor emite un CEC pentru suma pe care mi-au tras-o, fapt care nu ma avantaja pentru ca pentru incasarea CEC-urilor straine de la banci romanesti se plateste un comision care variaza intre 10-15 euro per tranzactie, ceea ce insemna ca eu mai recuperam vreo 10 euro. Asa ca, le-am luat-o inainte si am facut refuz la plata care s-a rezolvat cam intr-o luna, insa mi-am recuperat intreaga suma. Ca fapt divers, pentru ca n-am fost singurul client care patise asa ceva si actionase astfel, Mastercard i-a sanctionat pe cei de la mag.francez pentru practici comerciale incorecte, amenintandu-i ca daca se repeta, colaborarea va inceta.
In ceea ce priveste platile prin PP la mag.romanesti, eu nu prea agreez acest lucru pentru ca prefer sa platesc cu cardul de salariu printr-un procesator de plati (e-payment, mobilpay etc.) decat cu cardul de credit si daca plata e facuta direct (fara procesator), avem la indemana parghii de recuperare a produselor comandate/banilor (ANPC sau doar o amenintare cu acestia face minuni :D)
Sper ca nu v-am plictisit ca m-am lungit “ca o placinta”
Simona
Multumesc pentru articol! Eu am facut comanda de pe un site din Polonia si nici acum (dupa 6 saptamani) nu am primit coletul (am platit prin Paypal). Oare am vreo sansa sa rezolv daca azi se implinesc 45 de zile de la efectuarea platii? Nu stiam ca cei de la Paypal rezolva astfel de probleme, iar acum, cu acest articol, mi-ai dat o mica speranta (eu deja imi luasem adio de la produse si de la bani).
Maya
Simona nu stiu exact care este data limita, insa stiu sigur ca Paypalul va fi in favoarea ta. Incearca sa faci raport direct din contul tau de PayPal si sa le explici situatia. Sa ne tii la curent :*
Simona
Am revenit cu noutati :). Intr-adevar, la maxim 45 de zile de la plata poti incepe o disputa, iar la maxim 20 de la deschiderea disputei poti depune plangere la paypal daca nu se poate rezolva pe o cale amiabila. Mie nu mi-a raspuns vanzatoarea, iar cei de la paypal au decis rezolvarea in favoarea mea (in 5 zile mi-au si inapoiat bani). Acum nu mai ramane decat sa gasesc un magazin de incredere din Polonia de unde sa-mi procur produsele respective(ufff!).
Multumesc inca o data pentru articol, a picat la tanc si a fost de mare ajutor! :*
Maya
Ma bucur ca ti-a fost de ajutor si ca ai rezolvat problema. Si mie mi s-a deschis un caz pe Ebay desi nu eram vanzator si trebuie sa recunosc a fost o parte si din vina mea, am sa va povestesc zilele astea
Te mai astept pe blog Simona
cornel
Eu vreau sa-mi cumpar un frigider de pe …. dar as prefera sa fac plata la livrare. Se poate?