Pentru ca in ultima perioada am primit de prea multe ori intrebare “Cum sa imi aleg un laptop bun?“, m-am hotarat sa scriu un articol in care sa explic punctele pe care ar trebui sa le atingeti in momentul in care doriti sa achizitionati un laptop.
- Primul lucru care te impresioneaza atunci cand esti intr-un magazin IT, sau click-uieste intr-n magazin IT online, este designul laptopului pe care doresti sa il cumperi. Inca din inceput ar trebui sa avem in minte un lucru clar nu toate laptop-urile care au un design prost sunt performante:) exista laptop-uri cu un design impecabil si cu componente de o inalta performanta, cu cat laptopul tau arata mai bine cu atat vei face mai mare impresie atunci cand vei avea de sustinut o prezentare, sau vei merge la un workshop etc. Trecand peste aceasta mica tevatura atunci cand iti cumperi un laptop ia in calcul si aspectul sau, prin aspect intelegand: culoarea, formele sale 3D, masa(una e sa ai in geanta un laptop de 2 KG si alta sa ai unul de 3,5 KG), uita-te atent la tastatura pentru a vedea daca e ok din punct de vedere al aranjarii tastelor(asta in cazul laptopurilor cu tastatura numrica poate fi o problema), pe urma vezi cat de tare suna acele taste la o simla apasare de 2-3 combinatii uzuale(noapte cand vei scrie un post pe blog cu siguranta vei aprecia faptul daca vei avea un laptop cu tastatura silent), iar nu in ultimul rand arunca o privire la grosimea pe care o capata laptopul atunci cand lead-ul este inchis.
- Performanta procesorului: daca este unul single core, multi core; atentie este de preferat sa alegi un laptop cu procesor multi core indiferent pentru ce il vei folosi. In momentul in care ai ales tipul de procesor urmatorul aspect care trebuie sa te intereseze este frecventa de procesare a core-urilor procesoarelor, chiar daca acuma se fac core-uri cat mai multe de frecvente cat mai mici, totusi alege o frecventa de cel putin 1,8 Ghz/core, fiecare procesor are o memorie cache, aceasta memorie este in trei niveluri: L1, L2, L3; in comert de obcei la specificatii apare doar L2 sau L3, indiferent care apare alege varianta cu cel putin 2MB cache memory, memoria aceasta creste odata cu frecventa procesorului sau cu numarul de core-uri. Un alt aspect de care ar trebui tinut cont ar fi tipul procesorului, adica daca este pe 32/64 biti, este de recomandat alegerea unui procesor de 64 de biti, nu mai intru in prea multe detalii pentru ca este foarte lung acest subiect:)
- Memoria RAM: desi este cunoscuta fiecarei persoane care detine un calculator, putin sunt cei care stiu cum functioneaza memoria RAM, sau ce rol are, daca veti urma link-ul de pe memoria ram o sa intelegeti rolul ei. Sfatul meu este sa alegeti un laptop cu cel putin 2GB de memorie RAM(DDR II/DDR III) , de ce aceasta limita?! pentru ca este in primul rand ceruta de catre sistemul de operare , fie ca este un Windows based, fie ca este Unix based; desi sistemele noastre de operare moderne au o limita minina de 1Gb pentru a functiona corect, este bine sa ai un mic surplus de memorie care va fi alocat celorlalte programe care ruleaza in paralel cu sistemul de operare, pentru o functionare cat mai optima, sau pentru a fi alocate placii video(citeste in continuare…).
- Placa video si display-ul: Majoritatea laptop-urilor de pe piata vin cu placa video integrata, acest lucru inseamna ca este OK atata timp cat nu iti vei instale pe sistem jocuri care necesita o placa video dedicata. Daca consideri ca doresti sa te joci destul de mult pe acel laptop atunci alege o placa video dedicata cu memorie RAM cat mai mare, este recomandat 1GB(merge si 512 MB pentru jocuri aparute acum 2,3 ani). Laptopurile cu placa video integrata, isi vor lua memoria necesare din memoria RAM, deci daca vei avea pe sistem 2GB de memorie RAM instalata, atunci laptopul isi va lua dupa nevoie pana la 768 MB din cei 2GB, atentie totutsi ca o placa video integrata cu 512MB RAM nu va fi niciodata echivalenta cu una dedicata de 512MB RAM. Un al aspect de care trebuie tinut cont este producatorul placii video atunci cand aceasta este dedicata, alegeti tot timpul un producator cunoscut ca NVIDIA, ATI RADEON. Pentru display asigurati-va ca are o diagonala de minim 15,6 inch(in acest caz este wide), este necesar sa fie wide pentru ca pe viitor toate chestiile viziuale sunt orientate astfel incat sa fie wide, atentie si la numarul de culori si rezolutia maxim suportata.
- HDD-ul: reprezinta capacitatea acelui laptop de a stoca date, prin date intelegeti poze, jocuri, muzica etc. Din cauza ca tehnologia a evoluat si pe planuri stocarii de date foarte mult in ultima perioada si pretul HDD-urilor a scazut foarte mult, drept urmare puteti alege fara probleme un HDD cu o capacitate de 500 GB, lucru care este si recomandat pentru viitoare deoarece, incepand de la filme, care ocupa tot mai mult, poze etc. vei ave nevoie din ce in ce mai mult spatiu de stocare. Mai trebuie avut in vedere tot aici numarul de rotatii per minut ale HDD-ului si tipul interfatei, este recomandata un HDD cu minim 5400 RPM, ceea ce implica ca acel harddisk sa aiba automat interfata SATA.
- Mediile de comunicare: Prin mediu de comunicatie intelegem orice componenta a acelui laptop care ne ofera posibilitatea de a transfera date spre exterior(adica catre un alt dispozitiv similar) sau de a receptiona date. La acest capitol asigurati-va ca laptopul are wireless, bluetooth, placa de retea si de ce nu si modem, chiar daca acesta din urma nu se mai foloseste la noi in tara foarte mult. Un alt lucru important la capitolul acesta sunt porturile de care dispune laptopul, este indicat sa aiba urmatoarele porturi: 3 porturi USB(merge si cu mai putine, dar cu cat mai multe cu atat mai bine, mai este indicat sa fie 3.0), port audio, port pentru microfon, optional un port audio mai special numit Line IN, portul VGA(acesta va perminte conectarea laptopului la un viode-proiector spre exemplu), port HDMI – este idem celui VGA doar ca rata de transfer a informatiei este una net superioara, optional mai puteti pune in discutie si un port eSATA.
- Multimedia: Unitate de citire/scriere: CD/DVD(optional cu BlueRay), sa aiba un sistem audio HD, ar fi indicata si o camera video 1,3 Mpx iar nu in cele din urma un card redear.
- Autonomia bateriei: acest lucru se leaga de faptul cat de mult te tine bateria mai pe romaneste:) orientati-va spre un laptop care are o autonomie de cel putin 3,5 ore. Majoritatea laptopurilor au baterii facute cu Lithium-ion, alegeti unul care are Lithium-polymer.
- Sistemul de operare: Il puteti achizitiona cu sau fara sistem de operare, depinde de buzunarul fiecaruia.
Daca tineti cont de lucrurile prezentate mai sus atunci cand va achizitionati un laptop, cu siguranta ve-ti fi multumiti de el, dar totusi acordati o mica atentie si producatorului:)
Clarra
In ceea ce priveste producatorul – eu NU va recomand Dell. Cele de la firma noastra, imediat ce le-a expirat garantia le-a murit si bateria, si prin urmare au devenit desktop-uri
Maya
Clarra eu am Dell si merge perfect. Sa stii ca problema tuturor eletrocasnicelor sau altor produse electronice este cam exact cum spui tu: cum se termina garantia gata si produsul respectiv. A patit fratele meu, dupa ce i s-au terminat cei 2 ani de garantie intr-o luna i-a “decedat” laptopul cu totul nu doar bateria. Si nu era Dell…
Clarra
Noi avem Dell Inspiron 6400 – din cate am mai auzit, si altii au patit acelasi lucru cu acest tip – a murit bateria. Tu ce Dell ai?
Momentan noi am trecut cu totii pe Toshiba.
admin
Toshiba rulzz:) detin si eu un Toshiba de 3 ani si nu am avut nici o problema cu el, i-am facut diferite upgrade-uri intre timp dar tot impecabil se comporta.
Legat de laptopurile din gama Inspiron produse de catre Dell se pare ca au fost prost concepute pentru ca toata lumea se plange de ele, dar nu este general valabil pentru Dell-uri, sunt spre exemplu laptopurile din gama XPS tot de la Dell si sunt adevarate bijuterii din toate punctele de vedere.
Nu sunt fan Dell si nici nu voi fi dar singurul lucru care l-am apreciat din totdeauna la Dell a fost faptul ca nu se incalzesc foarte usor, rezista cu brio impotriba incalzirii excesive.